Start je kruidenlabo
Wil jij leren werken met planten maar heb je de technieken nog niet in de vingers?
In deze praktische cursus leer je in tien weken kruidenproducten maken. Van azijn over honing, olie en tincturen tot zalf.
Na een inleidende module, start je zelf met het verwerken van planten in je keuken-labo.
Aan het eind van deze cursus maak je met vertrouwen kruidenproducten voor jezelf, vrienden en familie. Je kent 15 veelgebruikte kruiden en weet hoe je ze voortaan kan inzetten voor je gezondheid.
Deze cursus is voor jou als je
Zo werkt het
Hallo
Hallo, ik ben Yo, herborist, ex-kruidenteler, kruidenaxpert en jouw gids op deze ontdekkingstocht.
Zo kan jij ontdekken welke schatten je omringen. Hopelijk kan ik je ook aansteken met de liefde voor planten en je laten proeven van het plezier om met planten te werken.
10 weken werken met kruiden
1 - Inleiding
Wat zijn kruiden en hoe werken ze? Welke kruidenproducten kan je zoal maken? En welk materiaal heb je daarvoor nodig?
2 - Infusies afkooksels en maceraten (21 maart)
In deze module ontdek je welke inhoudsstoffen je met water uit planten haalt. Je leert hoe je de perfecte infusie maakt en wat het verschil is tussen een infusie, een afkooksel en een maceraat. Je leert kruiden proeven en wat smaak je over de werking van een plant leert.
3 - Stoom, baden en omslagen (28 maart)
Nog meer water in deze module. Je maakt stoommixen, vult het (voet)bad met kruiden en bereidt spoelingen en omslagen met plantenaftreksels.
4 - Olie en zalven (4 april)
Deze week maak je kennis met methodes om kruidenolie te maken. Je ontdekt de voordelen van verschillende draag-oliën. In je kruidenlabo maak je kruidenoliën, zalf en een verzorgende lippenbalsem.
5 - Zoet en zuur (25 april)
Deze week draait rond zoet en zuur. In je kruidenlabo maak je siropen, kruidenhoning, azijn en oxymels. We wagen ons aan een lokale versie van vuurcider en mixen zurige mocktails met kruiden.
6 - Alcohol en glycerine (9 mei)
Deze week maak je kruidenproducten op basis van alcohol. Je leert hoe je tincturen maakt volgens de volks-methode én met de wetenschappelijke methode. Je verkent ook alternatieven voor alcohol zoals glycerine. In je kruidenlabo maak je twee tincturen en een glycerinaat.
7 - Essentiële olieën en hydrolaten (16 mei)
Deze week maak je kennis met essentiële oliën en leer je hoe je ze veilig gebruikt. In het kruidenlabo maak je een hydrolaat en mix je essentiële olieën tot kruidenproducten voor de zomer.
8 - Superfood (23 mei)
Deze week verken je manieren om elke dag kruiden op het menu te zetten. Salsa's, kruidenpoeders of pesto: allemaal food with benefits.
9 - Materia medica (6 juni)
Leg de basis voor je verdere kruidenstudies met 15 veelgebruikte kruiden. Per plant bespreken we inhoudsstoffen, hun werking en recepten. Deze planten komen aan bod: brandnetel, citroenmelisse, duizendblad, gember, goudsbloem, heemst, kamille, knoflook, lavendel, oregano, pepermunt, roos, Spaanse peper, tijm, vlier.
10 - Maak je EHBO (13 juni)
In de laatste week gebruik je alle methodes die je intussen onder de knie hebt om een EHBO met planten samen te stellen. Je kruidenlabo draait op volle toeren.