Paddenstoelen in je toolkit
Deze inleidende cursus laat je kennismaken met de gezondheidsvoordelen van paddenstoelen voor je spijsvertering, immuniteit of zenuwstelsel.
Je verkent het fascinerende paddenstoelenrijk en ontdekt hoe je zwammen teelt met een unieke blik achter de schermen van een oesterzwammen-kwekerij.
Je maakt kennis met 10 vaak gebruikte soorten en leert hoe je ze vaker op het menu zet.
In het kruidenlab maak je zelf krachtige paddenstoelextracten en -poeders.
Je kijkt in de potten van de chef voor verrassende recepten met judasoor of shii-take.
Deze cursus is voor jou als je
Praktisch
Dit zit in de cursus
1 - Waarom paddenstoelen goed voor je zijn
Ontdek je waarom paddenstoelen een plek in je keuken verdienen.
2 - Botanica
Verken de fascinerende wereld van zwammen, mycelium en sporen, buisjes en plaatjes.
3 - Geschiedenis
Van monniken tot high-tech: een reis door de geschiedenis van paddenstoelen in voeding en geneeskunde.
4 - Haal kwaliteit in huis
Waaraan herken je kwaliteit als je paddenstoelen koopt? Welke paddenstoelen vind je misschien wel in je tuin en kan je ze ook zelf telen?
5 - Zo werken paddenstoelen
Een overzicht van de belangrijkste inhoudsstoffen, hun effect op het menselijk lichaam en veelgebruikte toepassingen.
6 - Veiligheid en duurzaamheid
Zijn paddenstoelen veilig? Hoe ga je voorzichtig om met nieuw wetenschappelijk onderzoek? En hoe duurzaam is de teelt? Dit hoofdstuk biedt houvast.
7 - Voeding en supplementen
Leer hoe je paddenstoelen vaker op het menu zet en ontdek diverse verwerkingsvormen, van extracten tot capsules.
8 - Aan de slag met paddenstoelen
Verwerk je paddenstoelen tot extracten en poeders in het kruidenlab.
9 - Materia medica
Alles over de inhoudsstoffen, effecten, toepassingen en dosering van:
weidechampignon, shii-take, oesterzwam, pruikzwam, reishi, cordyceps, maitake, chaga, elfenbankje en judasoor.
10 - Uitsmijter met paddenstoelen
Kijk in de potten van drie chefs en laat je verrassen door hun recepten.